Shack

Toen wij in oktober 2007 net verhuisd waren naar ons nieuwe huis in Heinenoord hadden we al een idee van de inrichting van kamers. Op de bovenverdieping hadden we een kleine kamer in gedachten als onze radio shack. Deze kamer is nadat we klaar waren met alle werkzaamheden zoals witten, verven en behangen ingericht als radio shack en rommelkamer voor de hobby. We hebben toen gekozen voor een duidelijke opstelling voor ons beiden apart, maar toch naast elkaar. Dit vanwege de ruimte om te klussen aan antennes en reparatie van diverse apparaten waar ik mij mee bezig hield. Ook al vanwege het feit dat wij beide onze eigen HF transceiver hadden. De andere apparaten stonden boven elkaar in het midden en waren voor beide kanten te gebruiken. De voorraad onderdelen die ik “spaarde” en steeds wisselende, en dus blijvende apparaten groeide gestaag en noopte ons al gauw tot de aanschaf van enige rekken om dit allemaal kwijt te kunnen, maar het paste nog allemaal in die kleine kamer. Ook door de opstelling iedere keer te veranderen bleef er nog wat ruimte over om spullen neer te zetten. In het midden van ons stond de gezamenlijke apparatuur voor VHF/UHF die we beide gebruikten en soms gelijktijdig in een ronde of QSO met anderen. Er kwam weer een nieuwe plank boven volgens het “stapel” systeem. Zet maar neer, we hebben nog plek!

De oude shack

De oude shack

Toch kwam het moment dat het echt vol kwam te staan en tijdens een praatje over een nieuwe indeling kwamen we beide tot de conclusie dat het niet meer ging passen als er nu nog iets bijkwam aan apparaten en onderdelen, spare-parts en alles wat ik maar bewaarde “voor als het later misschien nodig was”. Niet alleen voor mijzelf maar ook om eventueel iemand te helpen met een snoertje, kabel of wat dan ook. We hadden intussen ook al een aardig rek opgebouwd met plastic bakken waar van alles in opgeborgen zat aan dit soort spullen. Er moest een oplossing komen en zodoende besloten we om de grote slaapkamer maar om te bouwen tot ons nieuwe radio onderkomen. Dat dit makkelijker gezegd als gedaan is bleek later wel.

We zijn begonnen met het “slopen” van het plafond en de muren tot de stuclaag aan toe. De dakbalken werden zichtbaar en de dingen die ik toen aantrof deden mij toch even vertwijfeld aan mijn hoofd krabben met de gedachte waar ik aan begonnen was. Ik heb al het elektra “omgegooid” en door de balken geboord ipv het tegen de balken te laten lopen. Dit scheelde aanzienlijk in de ruimte boven ons hoofd. Ook heb ik twee aparte groepen aangemaakt in de meterkast en naar boven getrokken om zodoende geen problemen te krijgen in de toekomst met een eventuele sluiting aan mijn kant zodat alles uitsprong door een aardlek schakelaar of door een doorgeslagen stop. Bovendien was het beter om gelijk maar de beide kanten van onze shack te verdelen in een groep voor Anneke en een voor mij.
Ik had door een vrijwillige donatie van een mede amateur Johan PD0IJY, een tweetal van die kabelgoten gehad die je wel eens in kantoren ziet met stopcontacten, aansluitingen voor ethernet en telefoon, tezamen met een groot aantal stopcontacten, elektrobuizen in grijs en geel, kabel, verdeeldozen etc. Hiermee moest ik dit “klusje” wel kunnen klaren. Ik ben vol goede moed begonnen aan het elektra gebeuren en toen dit klaar was had ik 2 aparte groepen in de shack gescheiden van alle normale huis elektra. Bovendien had ik gelijk nu ook maar overal op de bovenverdieping randaarde aangesloten door nieuwe draden te trekken en overal de wandcontactdozen te vervangen door nieuwe exemplaren, maar nu met randaarde
Aan een kant heb ik de oude leidingen weggehaald en op een andere plek in de muur teruggeplaatst. Toen dit gebeurd was hebben we samen staan witten, de muren behangen en al het houtwerk geverfd. Uiteindelijk kon de ondervloer en het laminaat erin en waren we klaar voor het inrichten. We zijn op zoek gegaan naar geschikte bureaus, maar konden niets vinden wat zou passen en aan onze wensen en eisen kon voldoen. We hebben ervoor gekozen om een aantal van onze oude tafelpoten uit de voormalige shack te hergebruiken en hierop zelf nieuwe tafel en bureaubladen te monteren geheel volgens eigen idee en opstelling, zodat de apparatuur eenvoudig te bereiken is. Ook dit keer weer een hoekopstelling daar we allebei gebruik maakten van de gezamenlijke transceivers.

2011-12-11 18.19.50 2011-12-11 18.16.12

 

 

 

 

 

 

  2011-12-11 18.16.52

 

Dit is tot vandaag nog steeds de situatie al is de indeling ook al weer veranderd. Wij hebben beide onze eigen kant van de shack met eigen bureaus en de eerste indeling was met een tafel in het midden tussen ons in. Daar wij regelmatig meer tijd in de shack doorbrachten was dit een ideale indeling. Vanwege onze plannen voor het oprichten (revitaliseren) van een (slapende) afdeling met een clubstation wilden we echter meer ruimte in de shack voor gezellige bijeenkomsten en natuurlijk ook ruimte voor meerdere operators bij deelname aan contesten. Zo gezegd, zo gedaan! Het tafelblad in het midden tussen ons in (stoel omdraaien en we zaten aan tafel) werd door mij afgezaagd en nu “doorgetrokken” als een lijn. Ieder heeft nog steeds zijn eigen kant maar de ruimte in het midden was nu toegankelijk voor een tafel met 4 extra stoelen en ook de apparatuur was nu beschikbaar voor een extra operator of logger.
2014-09-03 12.06.372014-10-09 11.27.15

De clubactiviteiten zijn inmiddels gestaakt door wat problemen die ik het risico van escalatie niet waardig vond. Er gebeuren nu nog wel eens wat dingen, zo staan er nog steeds valse meldingen met mijn en andere (soms fictieve) calls in het DX cluster met berichten die niet amateurwaardig zijn, zowel aan mijn “adres” als aan dat van mijn XYL Anneke. Echter ook naar anderen toe, die dus NIET bij mij vandaan komen. De personen tegen wie dit gericht is weten echter allang dat dit niet bij mij vandaan komt. Helaas zal dit nog wel blijven gebeuren, maar mijn mening in deze is dat het mijn tijd wel zal uitduren. Het zij zo!!