Antenne

Hoe het allemaal begon:

Toen Anneke en ik nog niet getrouwd waren, maar samenwoonden op het oude plekje in Heerjansdam hadden we iets meer plaats voor antennes door de oppervlakte van het terrein. We woonden daar tijdelijk op een bedrijventerrein in het woonhuis naast een bedrijf. Mocht het ooit gesloopt worden, dan moet het bedrijf eruit en jullie dus ook werd ons verteld, maar dat vonden wij toen geen probleem. We hadden nog tijd om rustig op zoek te gaan naar andere woonruimte of om samen een huis te kopen.
Aan het huis hadden we eerst een mast hangen met een aantal antennes voor 2 mtr en 70 cm erin. Later kwam daar een beam bij voor 10 meter, maar omdat die maar voor een band was voldeed dat natuurlijk niet. Ik had ook een draad hangen voor de rest van de banden en omdat ik de ruimte had gekregen van de eigenaar kon ik een lange dipool ophangen over het parkeerterrein. Binnen een jaar werd de pijp aan de gevel verplicht vervangen door een vierkante mast van 2 x 4 meter met een handlier. Een storm bracht hier namelijk al heel gauw verandering in. De hele mast aan de gevel ging om met alle antennes erin. De beams voor 2 en 70 waren gereduceerd tot aluminium “schroot” en de 10 meter beam was er ook dusdanig aan toe dat deze niet meer te herstellen was. Omdat we nu zonder antenne(s) zaten was ik verplicht om eerder dan gepland een antennemast en antennes te kopen wat ik eigenlijk wilde uitstellen tot nadat we verhuisd waren. Dat stond ook al op de planning, maar het was nog onzeker wanneer dat zou moeten gebeuren en we wilde eigenlijk gewoon wachten tot na de verhuizing. Nu moest het dan maar gebeuren en al gauw kwamen we uit bij die vierkante mast met handlier. Later bleek dit geen echt goede keus geweest te zijn maar ach, je moet wat. Ik heb, vanwege de latere sloopplannen ook hiervoor toestemming gekregen voor plaatsing aan de gevel in 2 beugels met keilbouten. Een steigerpijp voor in de Yaesu G-2800DXC rotor in de mast was gauw gevonden. Omdat de antennes natuurlijk door de storm vernield waren, besloten we een andere antenne te gebruiken voor 2 meter. Ik had eerst een 13 element beam en nu was het maar een 11 element. Aangezien bleek dat we niet echt veel gericht en op DX toegespitst waren op 70 cm hebben we hier geen nieuwe of andere voor gekocht. Wel kwam er een nieuwe Diamond vertikale antenne bovenin te staan. De 10 meter beam werd vervangen door een Fritzel FB-33, een 3 banden beam voor 10/15/20 meter. Dit ging op HF een stuk beter en we hebben er hele leuke nieuwe DXCC landen mee gewerkt waarvan heel veel op 20.

2012-03-12 17.58.02

Half juli in dat jaar, 2006 kregen we te horen dat we eind van het jaar moesten verhuizen en dus op zoek moesten naar andere woonruimte. De gemeente wilde in het voorjaar van 2007 beginnen met de sloop. Dit werd gelukkig even afgeblazen door onvoorziene omstandigheden en uitgesteld tot latere datum, maar in 2007 was het dan eigenlijk toch zover. Weer in juli kregen we het bericht dat de gemeente nu echt in 2008 wilde gaan slopen en het bedrijf moest er op 31 december 2007 uit zijn en wij dus ook! De zoektocht kon beginnen, maar ook de plannen voor ons voorgenomen huwelijk op 21september 2007 gingen gewoon door. Uiteindelijk is het een beetje een dubbel feest geworden. Op 21 september zijn we getrouwd en op 1 oktober kregen we de sleutel van ons nieuwe koophuis in Heinenoord.

Nadat we een beetje gesetteld waren ben ik begonnen met het vergunningsvrij plaatsen van de antennemast aan de gevel en het plaatsen van de diverse antennes. De gemeente hier was echter vrij rap met een brief en antwoord over de antennesituatie na klachten van de buren en omwonenden. Alle bouwwerken zouden illegaal wezen. Ik heb de betreffende ambtenaar bij mij thuis uitgenodigd en hem de wet laten lezen met de gestelde voorwaarden en eisen. Na onderzoek en controle van het hele spul heeft de gemeente in 2008 in een door Burgemeester en Wethouders getekende verklaring toegegeven dat ik voldeed aan de gestelde voorwaarden. Hiermee was voor hun en mij de kous af…….

In de loop der tijd is er wel het een en ander veranderd in de situatie van antennes. Ik heb de FB-33 uitgebreid met de 40 mtr optie tot een breedte van ongeveer 13,46 mtr op de straler met het hele touwen pakket aan de elementen en boom vast.
De vierkante mast van niet geheel solide bouw (want vierkant,dus breekbaar) is met een decemberstorm omgegaan met de FB33 en de 4 element 50 Mhz beam. Hij stond niet eens helemaal uitgeschoven maar de storm, of eigenlijk harde wind heeft de binnenmast “opgetild” en die is toen door het gewicht over het buitendeel heen geknikt en zo dwars door de schutting en toegangspoort van de tuin omgevallen en pal naast onze auto. De kleine dualband antenne voor 2 en 70 bleef ongedeerd door zijn kleine afmeting. De FB-33 kon nog gerepareerd worden. Om een lang verhaal kort te maken: we hebben geluk gehad met de redelijk snelle aanschaf van een nieuwe mast. Ditmaal een 3 kant mast van het merk “Bijzen” (wat nu niet meer bestaat), een stevige aluminium mast van 2 x 6 meter. Hiervoor moest ik echter wel nieuwe beugels laten maken omdat de vorige eigenaar de originele beugels afgeslepen had om later alleen het binnendeel aan zijn gevel te monteren. Ik heb hiervoor een bedrijf in Rotterdam gevonden die perfect werk geleverd heeft en twee passende beugels heeft gemaakt van verzinkt staal met drie bevestigingsgaten voor aan de gevel. De vier oude gaten kwamen hierdoor overeen en ik hoefde er maar twee bij te boren. Dit scheelde weer in werk om gaten dicht te maken HI.

Voor de banden 80 en 160 mtr heb ik helaas geen antennes hangen of gespannen in de tuin. Gezien de grote lengte kan ik deze niet goed neerhangen of wegspannen in de kleine ruimte van de tuin.

Omdat de buren een aantal jaren geleden een nieuw apparaat hebben aangeschaft had ik ineens storing op een aantal HF banden. De storing is ook door het AT vastgesteld, nadat ik zelf met lopen met een ontvanger bij de buren voor de deur uitkwam en dus een klacht heb ingediend. Aangezien de buren niet wensten mee te werken aan een oplossing en geen toestemming gaven aan het AT om binnen te komen om precies te kijken waar het vandaan kwam moest ik het er voorlopig maar mee doen. Buurvrouw gaf nog wel aan de AT controleur de vraag mee of ik dan niet ergens “anders” kon gaan zitten waar ik geen last van hun zou hebben. De buren zaten beide op het standpunt dat de eventuele storing mijn probleem was omdat ik daar toch ben komen wonen in 2007, ondanks dat zij pas jaren later een nieuw en storing veroorzakend apparaat gekocht hebben. De man van AT gaf als antwoord dat ik dan een nieuwe antenne moest kopen die voor andere frequenties geschikt was. Dat moest ik dan maar doen zei de buurvrouw. Deze buurman heeft al jaren wat tegen mijn antennes, ondanks dat buurman geen bezwaar verklaarde te hebben tegen antennes VOOR aankoop van het huis.

Ik heb dus een nieuwe antenne erbij gekocht, een HyGain DB1217, een 7 element antenne voor 12 en 17 mtr waarvan 3 elementen voor 17 en 4 voor 12 mtr. Totale spanwijdte van goed elf meter op de reflector, en alle elementen op een boom van bijna vierenhalve meter. Aangezien dit nu de grootste antenne van de drie in de mast werd heb ik deze onder de FB-33 gehangen. Ik geef toe, het werd wel erg vol in de mast, maar heb niet echt problemen gehad of eigenlijk gehoord. De buurman was echter nog steeds bezig met foto’s maken van alles wat ik buiten aan de mast of antennes deed.
2014-01-18 17.31.08
Toen de mogelijkheid zich voordeed tot aanschaf van een 3 element SteppIR antenne voor 6 tot 40 mtr, hoefden wij niet lang na te denken. Ik heb de antennes te koop gezet en ik moet zeggen dat ik ze redelijk snel verkocht heb, dus de aankoop van de SteppIR was snel gedaan.
2014-11-25 10.18.03
Deze hangt nu in de mast met een kleine antenne voor 70 MHz van 3 elementen en een 9 element voor 144 MHz bovenin. Echter nu begon het gezeur weer van de buren omdat ze deze antenne toch wel te groot vinden. (Zeur)Buurman in het huis naast mij heeft twee andere buren meegekregen in zijn klaagzang bij de gemeente zodat er nu een en ander loopt bij de gemeente. Ik heb nog geen uitsluitsel, al heeft de gemeente wel al besloten dat zij mij in ieder geval een antenne-installatie niet kunnen, willen en mogen weigeren. Alleen de SteppIR wordt nu aangemerkt als een exces en dus te groot, of eigenlijk meer TE zichtbaar vanaf de openbare weg, omdat ik volgens de nieuwe regels uit 2010 en 2013 niet voldoe aan een punt: de gehele installatie, dus mast inclusief antennes moet één meter BINNEN de erfrooilijn vallen. (De oude regel was erfgrens) De erfrooilijn is de voorkant van het huis. Ik heb al een oplossing aangedragen en nu is het wachten aangebroken op hun antwoord omdat ze van de commissie een alternatief moeten aanbieden. Dat kunnen ze (nog) niet.

 

Wordt vervolgd! 🙂

 

Voor vragen stuur een email naar: mijn call @ amsat punt org